Kako su bačene pare na projekat eBeba - Republika Srpska

Kratki uvod

Projekat eBeba je uradjen u sklopu reforme javne uprave širom region [linkovi na kraju teksta]. Veci dio projekta eBeba se oslanja na tu reformu kao počentu tačku. Prije reforme postojalo je dugo hodanje izmedju šaltera raznih servisa/službi i bilo je jako zamorno za roditelje. Reformu javne uprave u regionu su inicirale zemlje EU. Kroz ovaj tekst ću prikazati način funkcionisanja spomenutog kao i dijelove tendera koji su sporni. Ideja je da čitalac dobije sliku kako funkcioniše softwer koji je napravljen prema tenderu vlade RS. Ovo je jedna kratka analiza i osvrt sta je to “kupljeno” od strane vlade RS. Preskočiću momente gdje je uslovljeno da firma ima odredjene sertifikate i ISO standarde kako bi se privilegovao jedan ponudjač – to ostavljam na raspravu drugima. Moj lični zaključak je da dati uslovi uopste nisu bili potrebni jer se kroz sam projekat ne uslovljava da firma ima vec kroz tendersku dokumentaciju a gdje ne postoji jasan razlog. Projekat se nalazi na https://ebeba.vladars.net/ - pristup informacijama imaju samo servisi i službe. Portal od mehanizama zaštite koristi blokiranje svih IP adresa po geolokaciji to jeste sve van BiH,CG i Srbije je blokirano. Roditelji mogu provjeriti status prijave. I to je jedan od dva razloga postojanja tog sajta. Drugi razlog ću kroz tekst da objasnim.

Početak (tenderska dokumentacija projekta eBeba - kratka verzija)

Na početku unutar dokumentacije projekta navodi se ko su sve korisnici i navodi se da ce omogućiti sigurnu elektronsku razmjenu podataka izmedju zdravstvenih ustanova, matičnih službi, Ministarstva uprave i lokalne samouprave(MULS), MUP-a i Fonda zdravstvenog osiguranja s ciljem automatizacije.

Da objasnim – softwer nije uradio reformu javne uprave vec se koristi za dijeljenje statusa registracije bebe i datih službi i servisa. Kroz proste korake ćemo objasniti kako funkcioniše sa i bez eBeba portala. Pojednostaviću proces – bez dodavanja koraka koje imaju servisi. Ovo je najprostiji pregled kako bi se shvatila suština.
Prikaz procesa Prikaz procesa - iz tenderske dokumentacije vlade RS

Sa Portalom eBeba:

  1. Roditelj koji je provjerio da može da se uputi u proceduru registracije u samoj zdravstvenoj ustanovi potpisuje obrazac i predaje zdravstvenom radniku.
  2. Zdravstveni radnik štampa prijavu za Matičnu knjigu rodjenih (MKR) i štampa PBA-1 obrazac. Sve šalje MKR i MUPu (elektronskim putem i poštom). Vrši unos i mjenja status na portalu eBeba tj updejtuje.
  3. MKR šalje zahtjev(mail i poštom) MUPu za JMBG koji se dodjeljuje bebi. Šalje se izvod iz MULS i uvjerenje o državljanstvu roditeljima. MKR i MULS vrše updejte statusa prijave u portalu eBeba
  4. MKR šalje prijavu(mail i poštom) prema FZO koje salje knjižicu i updejtuje status na portalu eBeba od strane FZO
  5. Kada se sve ovo zavrsi roditelj dobija SMS/Email od Portala eBeba a dokumenta(uvjerenje o državljanstvu, zdravstvena knjižica)

Bez Portala eBeba:

  1. Roditelj koji je provjerio da može da se upusti u proceduru registracije u samoj zdravstvenoj ustanovi - potpisuje obrazac i predaje zdravstvenom radniku.
  2. Zdravstveni radnik štampa prijavu za Matičnu knjigu rodjenih (MKR) i štampa PBA-1 obrazac. Sve šalje MKR i MUPu (elektronskim putem i poštom). Vrši unos i mjenja status na portalu eBeba tj updejtuje.
  3. MKR šalje zahtjev(mail i poštom) MUPu za JMBG koji se dodjeljuje bebi. Šalje se izvod iz MULS i uvjerenje o državljanstvu roditeljima. MKR i MULS vrše updejte statusa prijave u portalu eBeba
  4. MKR šalje prijavu(mail i poštom) prema FZO koje salje knjižicu roditeljima i updejtuje status na portalu eBeba od strane FZO 5. Kada se sve ovo zavrsi roditelj dobija SMS/Email od Portala eBeba a dokumenta(uvjerenje o državljanstvu, zdravstvena knjižica)

Slika portala Screenshoot portala eBebe - nedostupan van Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije

Analiza

Komplet projekat obuhvata: izvorni kod web aplikacije, traning i podrsku. Server, baza SQL, hardwer, internet mreža, domena – je donirala vlada RS. Osnova projekta jeste da dijeli informaciju o statusu izmedju servisa i sluzbi. Medjutim ovdje je potrebno reći da je to jedino sto web aplikacija eBebe radi. Prati status dokumenata, salje SMS/Email roditeljima o okoncanju procesa. Slanje elektronskim putem tj sigurnim elektronskim putem se svodi na slanje mailom bez upotrebe šifrovanja informacija tj PKI ili kako kazu u narodu elektronski ključ i infrastruktura potrebna za sve to. Ovakav nacin je bio moguć i bez portala eBeba. Praćenje dokumenta vrši osoba koja šalje npr zdravstveni radnik – MKR – MUP. Updejtovanje statusa na portalu eBeba – vjerujem da se moglo u običnom excel dokumentu uraditi takav vid praćenja gdje imate datum slanja, kontakt osoba i druge informacije. Projekat je bilo moguce napraviti za 1-2 mjeseca sa 1 do 2 radnika tj programer i mozda DB admin. Takav projekat sa treningom i izvornim kodom nije mogao preći troškove od 1000 eur. Tu je plata i online traning (jer je softwer jako prost za rad i nema komplikovanih dijelova za koje bi trebalo vise od 1h upoznavanja sa softwerom). Projekat je kostao 800.000 km sa PDVom i slobodno mogu nazvati da je taj novac BAČEN. Projekat se oslanja na već izvršenu reformu javne uprave. Kao takav nije mogao da bude »kapitalan« jer nivo koda i svega ostalog je na nivou početnika (za ovo se možete uvjeriti samim uvidom u kod i rad sajta eBebe). Tenderska dokumentacija otkriva da sam projekat vrši izmjenu statusa prijave a ne da sprovodi navedene postupke. To rade servisi i službe. Iz teksta sa sajta Prointera:" Benefite informacionog sistema "eBeba" imaju svi budući roditelji, olakšava im se proces upisa novorođenčeta, na taj način svu pažnju i vrijeme mogu posvetiti svome djetetu. "

Ako pogledamo malo bolje - ovdje se stavlja da web portal eBeba "završava" sve sto je potrebno. Medjutim istina je da je uradjena reforma javne uprave i da je sam proces pojednostavljen - portal služi da bi se updejtovo status. To inace i rade servisi/službe izmedju sebe.

Source kod se drzi na lokalnom disku a ne githubu/git bazi


Izvorni kod

Izvorni kod - putanja gdje je cuvan kod

Linkovi ka projektima iz regiona:

http://rju.parco.gov.ba/blog/2016/10/11/e-beba-prvi-korak-u-reformi-javne-uprave/

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/predstavljen-projekat-enovorodjence-roditelji-ce-bebe-moci-prijaviti-u-bolnici/2062691/

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=436371


Author: Vladimir Cicovic

Author: Vladimir Cicovic