Red teaming koncept i ideja

ninja picture/slika: iStock, credit edfuentesg

Koncept red teaminga temelji se na filozofiji i praksama ninjutsua, drevne japanske borilačke vještine. Nindže su bile specijalizovane za izvođenje tajnih operacija i špijunaže, a njihova vještina je bila u velikoj mjeri utemeljena na skrivenosti, obmani i iznenađenju.

Skrivenost/Tajnost

Nindže su se oslanjale na svoje sposobnosti maskiranja i prikrivanja kako bi se približile svojim ciljevima neopaženo. U savremenom red teamingu, timovi se takođe oslanjaju na skrivanju svoje prisutnosti kako bi izbjegli otkrivanje i uspjeli izvršiti svoje napade. Oni koriste tehnike kao što je prikupljanje obavještajnih podataka iz otvorenih izvora (OSINT), kao i prikupljanje informacija o mreži svog cilja kako bi identificirali potencijalne ulazne tačke ili inicijalni pristup/initial access (IA)

Obmana

Nindže su bile majstori obmane i zavaravanja. Oni su koristili različite tehnike kako bi zbunili i prevarili svoje protivnike. U savremenom red teamingu, timovi se također oslanjaju na obmanu kako bi izvršili svoje napade. Mogu koristiti socijalno inženjerstvo/social engineering da navedu svoje ciljeve da im daju pristup njihovim računarima ili mrežama. Mogu također koristiti lažne web stranice i URL-ove kako bi prevarili svoje ciljeve da kliknu na zlonamjerne linkove.

Iznenađenje

Nindže su bile eksperti u iznenadnim napadima. Oni su koristili svoju brzinu i pokretljivost kako bi iznenadili svoje protivnike i nanijeli im maksimalnu štetu. U savremenom red teamingu, timovi se također oslanjaju na iznenađenje. Oni planiraju svoje napade pažljivo i koriste sve dostupne resurse kako bi iskoristili slabosti svojih ciljeva. Mogu također koristiti automatizovane alate za napad kako bi izvršili veliki broj napada istovremeno.

Značaj ninjutsua za red teaming

Ninjutsu nudi nekoliko prednosti za red teaming timove:

  • Skrivenost: Ninjutsu pomaže red teaming timovima da se približe svojim ciljevima neopaženo, čime se smanjuje rizik od otkrivanja.
  • Obmana: Ninjutsu pomaže red teaming timovima da prevare svoje ciljeve, čime se povećava šanse za uspješan napad.
  • Iznenađenje: Ninjutsu pomaže red teaming timovima da izvrše iznenadne napade, čime se nanosi maksimalna šteta ciljevima.

Primjeri upotrebe ninjutsua u red teamingu

Ninjutsu se može koristiti na različite načine u red teamingu. Evo nekoliko primjera:

  • Prikupljanje obavještajnih podataka: Ninjutsu tehnike maskiranja i prikrivanja mogu se koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka iz otvorenih izvora (OSINT). Timovi mogu koristiti ove informacije kako bi identifikovali potencijalne mete i slabosti.
  • Penetracija mreže: Ninjutsu tehnike obmane mogu se koristiti za obmanu protivnika i omogućavanje pristupa njihovim računarima ili mrežama. Timovi mogu koristiti ove pristupe kako bi instalirali zlonamjerne programe ili prikupili osjetljive podatke.
  • Izvršavanje napada: Ninjutsu tehnike iznenadjenja mogu se koristiti za izvršenje napada na protivnike. Timovi mogu koristiti ove napade kako bi nanijeli štetu ciljevima ili ukrali povjerljive podatke.

Ninjutsu nudi nekoliko korisnih alata i principa za red teaming timove. Timovi koji razumiju i primjenjuju ove principe mogu biti uspješniji u identifikovanju, prikupljanju obavještajnih podataka o mreži, penetraciji mreže, izvršavanju napada i izbjegavanju otkrivanja.

Za kraj:


Related Posts

  • No related post found

Published by

Vladimir Cicovic

Vladimir Cicovic

Author: Vladimir Cicovic